Skip to content Skip to footer

De valkuil van een gelukkig leven

Gelukkig leven, leef je mooiste leven, lichter leven, zelfliefde of mijn eigen ‘leef vanuit je hart!’ slogan. Allerlei programma’s, trajecten, termen die je de laatste tijd veelvuldig voorbij ziet komen. Het klinkt allemaal super, want laten we eerlijk wezen: wie wil dit nu niet?

Ook ik begon 1,5 jaar geleden met de vraag, wat kan ik nu doen dat mij zó gelukkig maakt, dat ik er automatisch ook anderen blij mee kan maken. Helemaal geen slecht startpunt om je ‘purpose in life’ te vinden, om jezelf af te vragen, wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?

Maar ‘gelukkig zijn’ wat is dat eigenlijk? En ben je dat na een training, zelfhulpboek of ayahuasca reis dan? En je mooiste leven, hoe ziet dat er dan uit? Is het leven dan nooit meer kut?

Ik moet iets bekennen. Misschien vind je het naïef, misschien vind je het herkenbaar: ik ben in de valkuil van een gelukkig leven gestapt. En die klinkt als volgt: de verwachting, de illusie eigenlijk, dat je geluk moet bereiken. Dat je zelfliefde, verlichting, mindfulness en vanuit je hart leven moet nastreven en als je dat gehaald hebt, dat je dan dus -iedere dag- gelukkig bent!

Kwam ik even van een koude kermis thuis.

Sterker nog, ik werd nóg ongelukkiger. Want als ik mij dan niet gelukkig voelde, oftewel gewoon ronduit kut voelde, werd ik ook nog een boos op mezelf. Want ja: ‘je hebt potverdikkie toch alle tools in huis om een gelukkig leven te leiden. Je hebt niet voor niets een smak geld neergelegd voor intensieve trainingen, zweverige cursussen, je longen uit je lijf gekotst tijdens plantmedicijn ceremonies, 100 zelfhulpboeken gelezen en 800 podcasts geluisterd. O ja en je bent ook nog eens coach…

Je hebt je leven niet voor niets ingericht met mediteren, sporten, yoga, het koude water ingaan (soms denk ik ook why!??) en dankbaarheidsboekjes. BEN GELUKKIG!

Je voelt ‘m al aankomen: boos worden op jezelf omdat je niet blij bent, dat is dus niet de oplossing. Maar wat dan wel? Wat voor jou de oplossing is, is aan jou om te bepalen maar ik kan wel mijn les en inzicht van de afgelopen tijd delen: beweeg met jezelf mee. Ook al voel je je super kut, blijf bij jezelf. Onderzoek waar je kutgevoel vandaan komt, sta achter de keuzes die je maakt ook al weet je dat dat niet de beste keuzes zijn op dat moment.

Het klinkt super tegenstrijdig want waarschijnlijk ben je geneigd om juist keihard tegen jezelf te zijn. Wat er dan gebeurt, is dat je verder bij jezelf vandaan raakt. Terwijl je juist op dit punt bent geraakt doordat je een bepaald gevoel in jou hebt genegeerd. Misschien bewust omdat de omstandigheden er naar waren. Of misschien onbewust omdat het gevoel voelen teveel pijn doet of je vast zit in bepaalde conditioneringen of meningen van je omgeving, jezelf of de maatschappij.

“Geluk is niet allemaal zonneschijn, zweven, bloemenvelden, love peace & happiness.”

Ik heb gemerkt, dat juist op het moment dat ik bij mezelf blijf in welke keuze dan ook, het kutgevoel verdwijnt. Wat er logischerwijs weer voor zorgt dat ik keuzes ga maken die wel passen bij de gelukkige en in balans zijnde- ik.

Betekent overigens niet dat ik zodra ik bij mezelf blijf, meteen al mijn problemen heb opgelost! Nee welnee, het is stapje voor stapje. Het kan goed zijn dat ik na dit proces, een week later weer in hetzelfde proces stap. Maar weetje, zo gaat dat. Dat is het leven, anders was het ook maar saai. De beoefening is zo dicht mogelijk bij jezelf blijven, whatever happens.

Geluk is niet allemaal zonneschijn, zweven, bloemenvelden, love peace & happiness. Sterker nog, het is kneiterhard werken. Het is eerlijk zijn naar jezelf, je moeilijke stukken aangaan, je bewust zijn van de gevoelens die bij je opkomen.

Ook de vervelende gevoelens. Gevoelens die je liever niet voelt, die je weg wilt duwen, waar je afleiding voor gaat zoeken. En dan heb ik het gewoon over de dagelijkse dingen: je telefoon, roken, seks, werk, eten, afspreken met vrienden, daten, netflixen. In je hoofd hoor je een stemmetje zeggen: “niks verkeerds aan toch, als ik dat nu gewoon wil”. Maar je voelt dat het anders zit, je voelt dat er een onrust heerst, dat het een patroon is wat terug komt. Je raakt getriggerd als iemand anders er iets over zegt, je gaat je verdedigen. Je merkt het als je ’s avonds niet kunt slapen. Als er een gevoel van onrust heerst. Als je het moeilijk vindt om alleen te zijn.

En natuurlijk, al deze ‘afleidingen’ kunnen ook gewoon ter ontspanning dienen. Het is natuurlijk ook leuk om te daten, met vrienden af te spreken, te eten, seks te hebben en op Instagram te zitten. Als het goed voelt, dan heb ik het daar niet over. Maar als je heel eerlijk bent naar jezelf, diep van binnen kijkt, dan weet je wel waar ik het over heb.

En zo niet, dan ben je er waarschijnlijk nog niet aan toe om de oorsprong van je nare gevoel aan te gaan. En dat is oké want geloof mij, het komt vanzelf. Don’t you worry.

Mijn tip is: blijf bewust op jezelf, blijf de stemmetjes die je in je hoofd hoort, checken met je hart.

Vertrouw op dat gevoel! Super leuk allemaal die trainingen, cursussen, ceremonies, boeken en podcasts. Ik raad het ook iedereen aan om te volgen, ze kunnen je namelijk echt helpen om in contact te komen met dat gevoel en je te begeleiden en bijstaan in een proces wat je zelf moeilijk vindt om aan te gaan! Niet voor niets dat ik dat zelf natuurlijk ook aanbied met Ligthart Coaching. Maar besef je wel dat je echt zelf het werk moet doen, dat geluk beoefenen een lopend proces is, een leefstijl, een bewust leven. Trap niet in de valkuil van de titel ‘een gelukkig leven’.

Of wel, jouw proces! Haha, ik zou zeggen, veel plezier ermee!

5 Comments

 • Dankje
  Posted maart 3, 2021 at 8:08 am

  Leuk, inspirerend blog!

 • Eline
  Posted maart 3, 2021 at 8:09 am

  Heel herkenbaar, leuk Juul! Goede reminder ook 😉.

  • Juul
   Posted maart 4, 2021 at 8:11 am

   Dankjewel Eline! Fijn dat het als een reminder komt voor je 🙂

 • Jule
  Posted maart 4, 2021 at 8:11 am

  Mooi beschreven en zeker herkenning in veel van wat je schrijft. Zeer inspirerend, so keep up the good work! X

  • Juul
   Posted maart 4, 2021 at 8:12 am

   Thanks Jule, wat leuk dat je het gelezen hebt! Ja ik vind het zelf ook erg leuk om te doen, dus ik zal waarschijnlijk wel meer gaan schrijven 🙂 Mooi dat het je inspireert. xx

Plaats een reactie